Έκανες κράτηση σε ένα από τα δωμάτια απόδρασης και ήρθε η μέρα που εσύ και η παρέα σου θα παίξετε επιτέλους το πρώτο σας escape room?
Υπάρχει ένα αίσθημα ενθουσιασμού, αγωνίας για το τι θα συναντήσετε και άγχους για το αν θα τα καταφέρετε? Λοιπόν, εδώ είναι μερικές συμβουλές που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμες σε εκείνους που πηγαίνουν πρώτη φορά σε ένα από τα δωμάτια απόδρασης.
Βέβαια να θυμάστε πάντα πως ο σκοπός του παιχνιδιού σε ένα escape room είναι να περάσετε καλά ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
Να θυμάστε επίσης πως είναι ένα παιχνίδι που δε θέλει γνώσεις αλλά βασίζεται στην παρατηρητικότητα, στο καλό ψάξιμο, στη συνδυαστική σκέψη όπως και στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ της ομάδας.
1. Επικοινωνήστε με τους συμπαίκτες σας
Μόλις βρεθείτε μέσα στο δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι επικοινωνείτε με την ομάδα σας. Κάντε ένα τεστ φωνάζοντας πως βρήκατε ένα στοιχείο. Δεν γύρισαν όλα τα μέλη της ομάδας? Τονίστε σε αυτά πως όταν βρίσκει κάποιος κάτι θα πρέπει να είναι ενήμερη όλη η ομάδα οπότε καλό θα ήταν να δίνουν περισσότερη προσοχή όταν μιλάει κάποιο μέλος της ομάδας. Σίγουρα το να μιλάει κάποιος μέσα από τα δόντια του δε θα βοηθήσει. Είναι καλύτερα να φωνάζετε δυνατά. Η σαφής και γρήγορη επικοινωνία μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο για την ομάδα σας.
2. Μην είστε εγωιστές, σε ένα escape room ο χρόνος είναι πολύτιμος
Αν συνειδητοποιήσετε πως έχετε κολλήσει για αρκετή ώρα σε κάποιο παζλ ή μαθηματικό γρίφο, θυμηθείτε ότι ένας από τους φίλους σας θα μπορούσε να το λύσει αμέσως. Οπότε μη χάνετε χρόνο και φωνάξτε κάποιο άλλο μέλος της ομάδας για να σας βοηθήσει. Άλλωστε για αυτό είναι ομαδικό το παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει ο ένας τον άλλο δημιουργώντας της καλύτερες συνθήκες για ένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, αν βρεθείτε σε αδιέξοδο, προχωρήστε σε κάτι άλλο και ανταλλάξτε εργασίες με τους φίλους σας.
3. Χωριστείτε
Μην εργάζεστε στον ίδιο γρίφο με όλη την ομάδα. Είναι καλύτερα να σπάσετε σε υποομάδες και να ασχοληθείτε είτε με διαφορετικούς γρίφους ταυτόχρονα είτε στην ανεύρεση στοιχείων που θα σας βοηθήσουν μελλοντικά. Η ομάδα σας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει από το εκάστοτε escape room αν τα μέλη της επιλύουν ταυτόχρονα διαφορετικούς γρίφους ή αν έχει συλλέξει και παρατηρήσει στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στην εξέλιξη του παιχνιδιού.
4. Αναζήτηση στοιχείων…. Παντού!
Όπως αναφέραμε το ψάξιμο είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μία ομάδα σε ένα escape room. Εκτός από τα προφανή στοιχεία υπάρχουν και αυτά που πρέπει να ψάξεις αρκετά καλά για αυτά, όπως κάτω από χαλιά και πίσω από συρτάρια αλλά υπάρχουν και αυτά που είναι μπροστά στα μάτια σου αλλά πρέπει να τα παρατηρήσεις για να τα ξεχωρίσεις, όπως αριθμούς σε έναν πίνακα αφαιρετικό που είναι γεμάτο γραμμές και σχήματα. Εξετάστε κάθε γωνιά του δωματίου για μυστικά αντικείμενα, κλειδιά, κλειδαριές κ.λπ. Ποτέ δεν ξέρετε σε ποιο σημείο του ψαξίματος θα συναντήσετε ένα κλειδί ή στοιχείο για την επίλυση του γρίφου.
5. Μην αποκλείετε τις τρελές ιδέες
Καμία ιδέα από αυτές που ακούγονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δε πρέπει να χαρακτηριστεί ως κακή. Πολλές από αυτές τις ιδέες μπορεί να μη δώσουν τη λύση απαραίτητα αλλά μπορεί να είναι η αφορμή για μία νέα σκέψη που θα φέρει και τη λύση. Οπότε δεν πρέπει να αποκλείσετε τις ιδέες που μπορεί να ακούγονται όσο και αν αυτές καμιά φορά φαίνονται παράλογες ή ακόμα και αστείες.
6. Ακούστε τον βοηθό σας/ Game Master και ακολουθήστε τους κανόνες
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει ο άνθρωπος που βοηθάει την ομάδα στην επίλυση των γρίφων. Είναι ο άνθρωπος επίσης που θα υποδεχτεί την ομάδα στο escape room που θα διαλέξετε και θα μιλήσει για τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και για τις απαιτήσεις του εκάστοτε δωματίου. Κάθε του λέξη είναι και μία βοήθεια προς την ομάδα οπότε ακούστε τον με προσοχή. Δεν είναι εκεί για να σας σαμποτάρει!! Όταν σας πει για παράδειγμα πως «κάποια στοιχεία δε θα σας βοηθήσουν» τότε μη σπαταλάτε χρόνο σε αυτά. Επίσης αν σας πει πως όλα τα στοιχεία είναι κάτω από ένα ορισμένο ύψος, δεν το λέει τυχαία. Μη χάνετε χρόνο λοιπόν σε πράγματα που σας είπε να μη κάνετε ή να μη δώσετε σημασία γιατί προφανώς το είπε είτε για να μη χτυπήσετε αλλά και γιατί όντος δε θα υπάρχει κάτι εκεί που θα σας βοηθήσει. Μη χώνεται λοιπόν τα χέρια σας ή μη σκαρφαλώνετε εκεί που δε χρειάζεται ή πρέπει.
7. Μην σπάτε το κεφάλι σας και χάνετε χρόνο
Εάν η ομάδα σας έχει κολλήσει κάπου ή έχει στερέψει από ιδέες, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μία ή δύο βοήθειες από το να είστε κολλημένοι σε έναν γρίφο για 40 λεπτά και να χάσετε το υπόλοιπο παιχνίδι! Το να ζητήσει άλλωστε μία ομάδα βοήθεια δε σημαίνει πως είναι λιγότερο έξυπνη. Ο Game Master υπάρχει εκεί για να κατευθύνει την ομάδα στη λύση του γρίφου και όχι να δώσει τη λύση αυτού εκτός βέβαια και πάλι αυτό αν δε μπορεί να γίνει κατανοητό.
8. Μείνετε θετικοί και μην πανικοβληθείτε
Βλέπετε πως ο χρόνος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του? Δε χρειάζεται πανικός! Θα πρέπει να σβήσετε τον χρόνο από το μυαλό σας και να συνεχίσετε να κάνετε ότι
κάνατε. Ούτως ή άλλως είναι ένα παιχνίδι που από την αρχή η ομάδα είναι σε εγρήγορση και επειδή δε ξέρει τι θα συναντήσει οι ρυθμοί δε πέφτουν ποτέ. Οπότε δεν υπάρχει λόγος για παραπάνω άγχος. Το άγχος και ο πανικός θα πρέπει να σβήσετε τον χρόνο από το μυαλό σας και να συνεχίσετε να κάνετε ότι κάνατε. Ούτως ή άλλως είναι ένα παιχνίδι που από την αρχή η ομάδα είναι σε εγρήγορση και επειδή δε ξέρει τι θα συναντήσει οι ρυθμοί δε πέφτουν ποτέ. Οπότε δεν υπάρχει λόγος για παραπάνω άγχος. Το άγχος και ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός για ένα Δωμάτιο Απόδρασης