ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ESCAPE ROOMS

Είσαι fan των Escape Rooms; Τότε πρέπει να μάθεις την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία αυτού του είδους παιχνιδιού.

Αρχικά τα Δωμάτια  Απόδρασης ή αλλιώς Escape rooms όπως τα λέμε εδώ στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα λέγονται Παιχνίδια Ζωντανής Απόδρασης Δωματίου (real-life escape room games). Όπως γνωρίζεις, είναι είδος παιχνιδιών περιπέτειας, όπου ένα μικρό group ανθρώπων 2-6 άτομα, είναι παγιδευμένα σε ένα δωμάτιο και λύνοντας γρίφους και παζλ βρίσκουν τα στοιχεία που σε ορισμένο χρόνο τους επιτρέπουν να αποδράσουν.

Το concept αυτών των παιχνιδιών μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1970 όταν οι πρώτες ταινίες του Sherlock Holmes έκαναν τον κόσμο να λατρέψει τους γρίφους. Το 1980 οι γρίφοι σε συνδυασμό με την απόδραση ήταν το must της εποχής. Τηλεοπτικές σειρές όπως ο MacGyver έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης ενώ τότε ξεκίνησαν και τα πρώτου προσώπου point-and-click παιχνίδια απόδρασης στους υπολογιστές. Οι χρήστες έπρεπε με το ποντίκι τους, να ανακαλύψουν στοιχεία ώστε να βρουν τον τρόπο να αποδράσουν ή να λύσουν κάποιο μυστήριο.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2007, η Ιαπωνική εταιρεία SCARP, αποφάσισε να πάρει το concept αυτών των video παιχνιδιών και να τα μετατρέψει σε Real Life παιχνίδια απόδρασης σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Ο Takao Kato είναι ο ιδρυτής του 1ου Escape Room παγκοσμίως. Στην πορεία τα Escape Rooms διαδόθηκαν στην Ασία πριν γίνουν μόδα στην Ευρώπη.

Το πρώτο Escape Room στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε το 2011 στη Βουδαπέστη από την εταιρεία Parapark. Ο ιδρυτής του Attila Gyurkovics, είχε την ιδέα να μεταφέρει το concept των video παιχνιδιών χωρίς να έχει ιδέα ότι στην Ασία ήταν ήδη μόδα. Τον ίδιο χρόνο η SCRAP άνοιξε το πρώτο δωμάτιο απόδρασης στην Αμερική με το όνομα «Real Escape Game». Τότε ξεκίνησαν και τα πρώτα franchise στην Ουγγαρία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 200 Escape Rooms στην Ελλάδα και αρκετές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Τα Δωμάτια Απόδρασης είναι η Top ψυχαγωγία της εποχής μας και αναπτύσσονται διαρκώς, με νέες ιδέες και ακόμα πιο ενδιαφέροντα σενάρια.

Leave a comment